Asociace představila prezidentovi vězeňství, postpenitenciární péči a trestní politiku z pohledu nevládních neziskových organizací

  • 22. 08. 2024
Asociace představila prezidentovi vězeňství, postpenitenciární péči a trestní politiku  z pohledu nevládních neziskových organizací

Praha, 22. srpna 2024: Asociace organizací v oblasti vězeňství (AOOV) se zúčastnila kulatého stolu u prezidenta ČR na téma vězeňství. Zástupkyně Asociace Lenka Ouředníčková spolu s generálním ředitelem Vězeňské služby Simonem Michailidisem, zástupkyní Probační a mediační služby, ředitelkou odboru trestní politiky Gabrielou Slovákovou a náměstkem Karlem Dvořákem z MSp, náměstkyní MPSV Šárkou Jelínkovou, státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou, ekonomem Ladislavem Duškem a dalšími panu prezidentovi představili aktuální situaci v oblasti vězeňství v České republice.

Asociace prostřednictvím Lenky Ouředníčkové zdůraznila několik klíčových problémů, které je potřeba řešit pro zlepšení kritické situace ve vězeňství, podmínek práce s lidmi, kteří se dopustili trestné činnosti a jejich integrace zpět do společnosti:

1. Urychlit schvalovací proces novely Trestního zákoníku, která významně přispěje k řešení přeplněnosti českých věznic a přitom zajistí efektivnější práci s pachateli méně závažné trestné činnosti.

2. Systémově zajistit provazbu penitenciární a postpenitenciární péče a spolupráce jednotlivých aktérů včetně poskytovatelů z řad nestátních neziskových organizací.

3. Vytvořit kvalitní a stabilní podmínky pro práci NNO, které poskytují odbornou podporu lidem v prostředí výkonu alternativních trestů, vězeňství i postpenitenciární péče – chybí stabilní, předvídatelné financování a dostupnost programů napříč ČR.

“Abychom mohli s lidmi ve věznicích úspěšně pracovat, musíme snížit jejich počet. Aktuální situace, kdy používáme vězení i pro lidí, kteří spáchali málo nebezpečné trestné činy je neúnosná a málo spravedlivá. Některé klíčové změny přináší novela trestního zákoníku například snížení postihu v případě recidivy u drobné krádeže. Další nutné změny by měly následovat. Potřebujeme vytvořit vhodné podmínky pro ty, kteří s lidmi s trestní minulostí pracují a zajistit lepší koordinaci zapojených aktérů. Důležité je i financování – nejen výše prostředků, ale i systém předvídatelného a stabilního financování,” řekla Lenka Ouředníčková na kulatém stole.

Děkujeme za možnost zúčastnit se tohoto významného setkání a také za to, že se tématu vězeňství věnuje pozornost. Návrhy Asociace na zlepšení aktuální situace najdete zde.

Asociace vítá, že se její podněty promítly do oficiálních závěrů kulatého stolu. Odborníci se shodli, že současný stav vězeňství je velmi vážný a vyžaduje urychlené změny. Je nutné okamžitě stabilizovat personální situaci ve vězeňské službě včetně adekvátního financování. Zásadní je také urychleně projednat a přijmout připravenou novelu trestního zákoníku. Dále je nezbytné přijmout a financovat navazující koncepce vězeňství a probace a mediace tak, aby probační a mediační služba, tak i sociální služby a NNO byly připraveny pracovat s lidmi po výkonu trestu i s těmi, kteří budou vykonávat trest na svobodě.

“Vězení je nejdražší a nejméně přívětivá forma zacházení s lidmi, proto by mělo být využíváno jen v krajních případech. Promyšlené zacházení s lidmi (ne nutně ve vězení) přispěje k jejich lepšímu začlenění, což vede k ochraně společnosti a dezistenci či snížení trestné činnosti, tím i k minimalizaci počtu potenciálních obětí trestných činů. To by mělo být cílem moderní občanské společnosti,” uvedla v oficiálních výstupech Gabriela Slováková, ředitelka odboru trestní politiky MSp a odborná garantka kulatého stolu. Oficiální závěry kulatého stolu najdete zde.

“Odcházím s velmi pozitivním pocitem. Mezi všemi přítomnými panovala velká shoda ohledně podstaty problému i jeho řešení. Právě společná vůle, ochota vidět širší souvislosti problému a hledat společná řešení, jsou předpokladem, abychom dosáhli zlepšení i v tak komplexním problému, jako je vězeňství a práce s pachateli trestných činů. Děkuji všem přítomným za konstruktivní přístup, panu prezidentovi za velmi věcnou a angažovanou podpory pana prezidenta a MSp za odbornou garanci této akce,” řekla Lenka Ouředníčková, zástupkyně AOOV.

O AOOV

V českých věznicích si odpykává trest přes 19 000 lidí. Patříme k zemím s nejvyšším počtem v Evropské Unii. Index uvěznění se nedaří snižovat, i když kriminalita klesá. Více než 60 % propuštěných se do vězení vrací. Jednou z příčin je absence funkčního systému kontinuální práce s odsouzenými před výstupem z vězení a po propuštění. Právě tuto problematiku řeší Asociace organizací v oblasti vězeňství (AOOV), která sdružuje organizace, odborníky a propojuje různé aktéry v oblasti vězeňství a trestní justice. Cílem AOOV je společně prosazovat progresivní změny v oblasti integrace trestaných osob do společnosti a spoluvytvářet systém, který zohledňuje zájmy a potřeby trestaných osob, obětí i celé společnosti. Bližší informace o AOOV jsou uveřejněny na stránkách www.aoov.cz.