Benefiční koncert pro Borůvku

  • 23. 05. 2014
Benefiční koncert pro Borůvku
Koncert pro Borůvku byl díky skupině Veronika Suchánková & The Band jedinečným kulturním zážitkem. Veronika Suchánková je zpěvačkou, která se pohybuje na pomezí popu a jazzu. A je také fundraiserkou o.p.s. Borůvka...

Ve středu 21.5 2014 v 19:30 se v Ta kavárně na Vyšehradě na koncertě pro Borůvku sešli nejen milovníci popu a jazzu, ale všichni, kteří chtěli podpořit činnost obecně prospěšné společnosti Borůvka. Projekt obecně prospěšné společnosti Borůvka „Pracuji, tedy jsem“ pomáhá tělesně postiženým lidem začlenit se do společnosti. Jedním z tréninkových pracovišť obecně prospěšné společnosti Borůvka je Ta kavárna na pražském Vyšehradě, kterou provozuje Jedličkův ústav. Bližší informace nejen o Ta kavárně mi sdělila ředitelka o.p.s. Borůvka, Lenka Nádvorníková.

Kdo může být klientem Ta kavárny?

Klientem Ta kavárny může být klient a absolvent Jedličkova ústavu a také každý člověk s tělesným postižením.

Na Vašich webových stránkách jsem četla příběhy klientů Ta kavárny, jeden z nich si chválil, že se naučil připravovat kávu. Je jedním z cílů tréninkového pracoviště Ta kavárna naučit klienty „kavárenské“ řemeslo?“

Vůbec ne. Jde o získání pracovních návyků a pracovních dovedností. Tělesně postižení lidé jsou bez práce několik let a za tu dobu ztratili pracovní návyky a dovednosti. Kromě toho bývá ztráta pracovních dovedností také způsobená vlivem úrazu, cévní mozkové příhody, apod. Tito lidé postupně získávají pracovní dovednosti i pracovní návyky. Klienti pracují po dvou ve čtyřhodinových směnách a s nimi na každé směně pracuje trenér. Kromě trenéra klienti potřebují také sociální pracovnici. Náklady jsou velké a zisk z provozu Ta kavárny nestačí na jejich pokrytí.

Tréninkové pracoviště Ta kavárna je součástí projektu „Pracuji, tedy jsem“. Jaké jsou další součásti tohoto projektu?

Další součást tohoto projektu je obchůdek Borůvka, který najdete v areálu Jedličkova ústavu na Vyšehradě v ulici V pevnosti. V tomto obchůdku prodáváme výrobky z chráněných dílen. Jedná se o výrobky keramiků, dřevo výrobců i o výrobky z textilních dílen. O.p.s. Borůvka provozuje také charitativní obchůdek Koloběh.

Obchůdek Koloběh je také součástí tohoto projektu?

Obchůdek Koloběh není tréninkové pracoviště. V tomto obchůdku se jedná o běžné zaměstnání pro tělesně postižené lidi. Obchůdek Koloběh je sociální podnikání naší obecně prospěšné společnosti.

Jaký sortiment zboží nabízíte v tomto obchůdku?

Obchůdek Koloběh je second hand, podobný charitativnímu obchůdku Sue Ryder. V obchůdku Koloběh nabízíme nejen oblečení a šperky, bižuterii, ale také hračky, obuv a vše, co najdete v domácnosti kromě skříní, ty se nám do obchůdku nevejdou.

Obchůdek Koloběh lze podpořit koupí i darováním věcí. Může Vám někdo nabídnout do tohoto obchůdku i své vlastní výrobky, např. bižuterii?

Samozřejmě, že může.

Děkuji za rozhovor.

Koncert pro Borůvku
Koncert pro Borůvku byl díky skupině Veronika Suchánková & The Band jedinečným kulturním zážitkem. Veronika Suchánková je zpěvačkou, která se pohybuje na pomezí popu a jazzu. Její repertoár sahá od klasických jazzových šlágrů a swingu k současnému popu. Veroniku Suchánkovou doprovázeli zkušení instrumentalisté, Tadeáš Mesany na kontrabas, Tomáš Piala na bicí a Tanita Yanková na klavír. Výtěžek benefičního koncertu byl určen pro o.p.s. Borůvka na podporu projektu „Pracuji, tedy jsem“. Na zpěvačce Veronice Suchánkové je zajímavý nejen její oslňující pěvecký výkon, ale i to, že kromě pěvecké kariéry se věnuje fundraisingu v o.p.s. Borůvka.

Zpěvačky a fundraiserky o.p.s. Borůvka, Veroniky Suchánkové jsem se zeptala, zda chystá během letošního roku další benefiční koncert na podporu o.p.s. Borůvka: „Uvažuji o tom, možná bude benefiční koncert letos na podzim nebo před Vánocemi, dříve ne. O mých plánovaných akcích se dozvíte na http://www.veronikasuchankova.cz.“

Jak podpořit činnost o.p.s. Borůvka
Činnost o.p.s. Borůvka, která napomáhá tělesně postiženým lidem integraci do společnosti i v jejich uplatnění se na otevřeném trhu práce, můžete podpořit nejen finančními dary. Můžete navštívit obchůdek Borůvka na Vyšehradě a koupí výrobků z chráněných dílen podpořit činnost o.p.s. Borůvka. Můžete navštívit charitativní obchůdek Koloběh a vybrat si z jeho pestré nabídky. Nebo naopak můžete obchůdku darovat věci a tím přispět na činnost o.p.s. Borůvka. Při návštěvě Vyšehradu si můžete zajít na výbornou kávu a zákusky do Ta kavárny v ulici Na Topolce, kde vás čeká příjemné posezení a milá obsluha. Návštěvou Ta kavárny přispějete na projekt o.p.s. Borůvka „Pracuji, tedy jsem“. V Ta kavárně je také stálá prodejní výstava, výtěžek z ní pomáhá o,p.s. Borůvce v její činnosti. Více informací o o.p.s. Borůvka i o jejích projektech můžete najít na webových stránkách www.boruvkapraha.cz.

Autorka: Evžena Janovská